نوشته شده توسط : ابراهیم مشهدی
حق مالکیت
رابطه شخص با اشیا، وسایل (ماشین و ...) را رابطه مالکیت می گویند. قانون زمانی از آن حمایت می کند که قانونی و مشروع باشد، مثلاً وقتی شخصی اموال خود را غصب می کند، قانون به عنوان حافظ حق او عمل می کند. فقط با رعایت کلیه قوانین و مقررات برای کسب اعتبار لازم دفاع می کند.
 
به حقی گفته می شود که مالک شیء یا مال حق استفاده از آن را داشته باشد و بتواند از حق طبیعی و قانونی خود بدون تسلط دیگری و با اختیار خود بر مال یا شیء برخوردار شود که به آن حق مالکیت می گویند. .
 
خواص حقوق مالکیت
در اینجا مالک می تواند سود خود را از ملک تحت تصرف خود گرفته و در آن مال یا شیء تصرف کند.
 
هر مالکی نسبت به اموال خود حق هر گونه تصرف و منفعتی را خواهد داشت و تنها در صورتی که قانون مواردی را استثنا کرده باشد از این حق برخوردار نخواهد شد.
 
مطلق بودن در حق مالکیت:
گاهی مالکیت دارای حقوق عینی است و در مقابل هر ادعایی قابل استناد و ارائه است. امروزه حق مالکیت توسط قوانین مختلف محدود شده است و با استثنائات زیادی مواجه است، از جمله:
 
1- قوانین اصلاحات ارضی
 
2- قانون زمین شهری
 
3- قانون روابط موجر و مستاجر 1356
 
4- لایحه قانونی خرید و تملک زمین و املاک برای اجرای برنامه های عمومی، عمرانی و نظامی دولت.
 
مالک تا چه حد می تواند دارایی باشد؟
 
در قاعده مندرج در ماده 30 قانون مدنی، منشأ مطلق مالکیت که به اصل تبعیت معروف است، بیان می دارد که قاعده برای برقراری عدالت اجتماعی و انضباط عمومی معنای مطلق نخواهد داشت و در این صورت آسیب باید توسط یک نفر به دیگری وارد شود. و بر اساس این قاعده اصل بی ضرر رخ خواهد داد.
 
تطبیق دو قاعده لاضرر و همدستی با یکدیگر ممکن نیست و در موارد تعارض، قاعده لاضرر ارجح خواهد بود. در این عدم تعارض قاعده استخلاف و عدم ضرر، منتفع بودن و تصرف در مال مستلزم اضرار به غیر نیست.
 
با توجه به انحصار حق مالکیت:
 
مالک نسبت به مال خود حق جامع دارد و حق دارد کسی را از تردد در حریم ملک خود باز دارد هر چند راه رفتن وی ضرری به مال او نرساند.
 
دوام مالکیت چه چیزی را ثابت می کند؟
در این مالکیت مدت معینی تعیین نمی شود و تا زمانی که نوع موضوع مشخص باشد، مالکیت دائمی است و با عدم استفاده از ملک یا راکد ماندن ملک، مالکیت از بین نمی رود و انتقال مال، معامله، ارث یا وصیت با دائمی بودن مالکیت منافاتی ندارد. زیرا در این موارد مالک تغییر می کند اما ملک به همان شکلی که هست باقی می ماند.
 
گاهی ارتباط بین مالکیت و عین مال قطع می شود، در حالی که نه مال تلف می شود و نه حقی منتقل می شود. حق مالکیت منتقل نمی شود و تلف می شود و جزو اموال محسوب می شود.
 
با توجه به توصیفی که در مورد مالکیت داشتیم، باید مالکیت را به عنوان یک حق دائمی توصیف کنیم و بر اساس آن حق، شخص می تواند در ملک خود تصرف کند و از تمام منافع آن بهره مند شود.
 
توابع حق مالکیت
یکی از نتایج مطلق مالکیت، تملک مال توسط مالک از ملکی است که به دست می آورد. بنابراین حق مالکیت مالک دارای توابع و خواص ملکی خواهد بود. و مالکیت این منافع را مالکیت ثانویه می گویند که شامل مالکیت اموال اعم از فضا و زمین می شود.
 
اثبات مالکیت با اثبات تملک
 
وقتی دو نفر ادعای مالکیت یک ملک را داشته باشند و هر کدام منکر مالکیت دیگری شوند، دعوی برای اثبات مالکیت مطرح می شود. فردی که ادعای مالکیت دارد می تواند با ارائه اسناد، شهود، سوگند و استشهادنامه مالکیت خود را ثابت کند که همه اینها به اثبات ادعا کمک می کند. یکی از موارد ادله ثبوت اماره است و طبق ماده 35 تصرف به عنوان مالک دلیل مالکیت خواهد بود مگر اینکه در این دسته خلاف آن ثابت شود. این ماده را پایه ید می نامند.
 
ارکان حقوق مالکیت
اول رکن مادی قضیه که تسلط و تفوق در مالکیت است که تسلط مالی روی می دهد و با انجام اموری مانند خانه نشینی، تعمیر خانه یا راندن ماشین و سوار شدن به آن و اموری مانند فروش و اجاره. نیز از جمله موارد هستند. ماده موضوع است.
 
اما دومین رکن معنوی قضیه، اندیشه داشتن حق مالکیت و قصد و هدف از اعمال حق به عنوان مالکیت است.


:: بازدید از این مطلب : 586
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 3 ارديبهشت 1402 | نظرات ()
نوشته شده توسط : ابراهیم مشهدی


سوگند تکمیلی چیست؟
در ابتدای مقاله باید تعریف دقیق قسم را بدانیم. در مقام دفاع و اثبات اثبات کند. ادعای مدعی کذب است، به آن متوسل می شود. قسم انواع مختلفی دارد که یکی از آنها قسم تکمیلی است

در حقوق ما یک سری ادله برای اثبات دعاوی حقوقی و یا حتی کیفری وجود دارد که سوگند یکی از مهم ترین دلایل آن است.

سوگند به سه صورت قسامه ملموس، قسامه اثباتی و سوگند رسمی انجام می شود و هر یک دارای ویژگی های خاصی است.

ابتدا توضیحات کاملی در مورد سوگند تکمیلی و همچنین زمان و شرایط این سوگند و اینکه در چه دعاویی می توان به آنها استناد کرد و در نهایت در مورد نحوه صدور سوگند تکمیلی صحبت خواهیم کرد.
تعریف سوگند تکمیلی:
گاهی در روند رسیدگی به پرونده قضایی، تکمیل دلایل پرونده، نواقصی به وجود می آید که برای تکمیل این دلایل و ادامه دادرسی استفاده می شود. تعریف دقیق این سوگند این است که: سوگند تکمیلی، قسمی است که مدعی برای تکمیل دلیل ناقص ارائه شده از سوی خود می نویسد.


تفاوت بین سوگند تکمیلی و سوگند یاد شده:
قسم تكميلي وقتي خاص است كه انسان يك سلسله دلايل اقامه كرده باشد ولي ناقص باشد و البته براي اثبات مدعا كافي نيست در صورتي كه در قسم يا قسم قاطع خود قسم باشد. برای اثبات یا رد ادعا کافی است.

شرایط سوگند تکمیلی:
برای استفاده از این قسم سه شرط باید رعایت شود

اولاً: در صورتی که مدعی دلایل کافی و محکمه پسند برای اثبات ادعای خود نداشته باشد، می تواند از این سوگند در دادگاه برای اثبات ادعای خود استفاده کند.

ثانیاً: زمان استفاده از این سوگند زمانی است که مدعی دلایل کافی برای ادعای خود نداشته باشد، بنابراین باید همیشه آن را ادا کند.

ثالثاً: برخلاف دو قسم دیگر که به مدعی اجازه درخواست سوگند از خوانده را می دهد، در سوگند تکمیلی حق درخواست سوگند تکمیلی از خوانده را ندارد.

ادعایی که با سوگند تکمیلی قابل اثبات است:
حال وقت آن است که بدانیم این سوگند در چه دعاویی قابل استفاده است و ادعا را ثابت می کند.

ماده 277 قانون آیین دادرسی مدنی (مخفف ق.ا.د.م): در کلیه دعاوی مالی که به هر دلیل به مدیون واگذار می شود از قبیل قرض، ثمن، اجاره، پرداخت جرم، مهریه، نفقه، ضمان تلف یا تضییع. - و همچنین دعاوی راجع به اموالی از قبیل بیع، صلح، اجاره، هبه، وصیت به نفع مدعی، خلاف واقع و شبه عمد موجب تادیه - در صورتی که اقامه دلیل قانونی برای مدعی مقدور نباشد، می تواند. ادعای خود را با ارائه یک شاهد مرد یا دو شاهد زن ضمیمه سوگند ثابت کند.
تبصره - در موارد مذکور در این ماده ابتدا شاهد واجد شرایط شهادت می‌دهد سپس خواهان سوگند یاد می‌کند.

همانطور که در ماده مشخص است، سوگند تکمیلی فقط در موارد مذکور در ماده قابل استناد است، در نتیجه در سایر دعاوی در صورتی که مدعی نتواند دلایل کافی را ارائه کند، فقط می تواند سوگند یاد کرده یا قسم خورده را مطالبه کند. یا از اثبات ادعا امتناع کند. خود را نادیده بگیرد

شرایط و نحوه صدور سوگند تکمیلی:
در اینجا می خواهیم بگوییم دادگاه رسیدگی کننده به دعوی تحت چه شرایطی دستور ادای سوگند تکمیلی را صادر می کند؟

میبایست به مواد مختلف قوانین در مورد آن و رویه قضایی دادگاه مراجعه کرد. دادگاه ها که در می یابیم در صورت قبولی دادگاه، موضوع تصریح می کند که دلایل اقامه شده از سوی خواهان کامل نبوده و همچنین دعوای مطروحه یکی از دعاوی مطروحه در ماده 277 ق.ا.م. جدای از این شرایط، دادگاه باید تقاضای صدور قرار ادای سوگند تکمیلی از سوی خواهان را داشته باشد، یعنی خود خواهان از دادگاه تقاضای صدور قرار سوگند تکمیلی را داشته باشد تا دادگاه حکم را صادر کند. دستور پس از بررسی درخواست مدعی برای سوگند تکمیلی در صورت واجد شرایط بودن.



:: بازدید از این مطلب : 122
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 2 ارديبهشت 1402 | نظرات ()